HPL-ul a fost inventat in America la inceputul secolului trecut, mai precis in 1913. Desi au trecut aproape 100 de ani de la inventarea acestuia, limitele materialui in ceea ce priveste aplicatiile posibile nu au fost inca atinse, si multe inovatii apar in lume si sunt promovate an de an cu ocazia targurilor si simpozioanelor de specialitate. Producatori precum Dekodur inoveaza continuu in domeniul HPL-ului, si creeaza noi tendinte cu prilejul expozitiilor anuale de profil. De asemenea, apar materiale cu caracteristici superioare HPL-ului, asa cum este FENIX de la Arpa Industriale.

HPL-ul (High Pressure Laminate) este un compus format pe baza de hartie si rasini fenolice. Practic, mai multe foi de hartie kraft trecute printr-o baie de rasini fenolice sunt puse una peste alta, se aplica si o foaie finala care da decorul si toata acestea sunt puse intr-o presa speciala unde stau timp de aproximativ 1 ora la 150gr C.  Rezultatul il reprezinta foi de material foarte rezistent in dimensiuni diferite si cu grosimi intre 0,5 si 25mm.

Foaia de decor  este in mod uzual print de inalta definitie pe hartie speciala, care reproduce culori uni, lemne, roci, modele abstracte sau desene personalizate. In loc de print producatori precum Dekodur mai folosesc si metale (aluminiu, inox, cupru, staniu, aur si platina), tesaturi sau roci.